Z czym kojarzy Wam się Meksyk?

Ja osobiście nigdy tam nie byłam….znam tylko te wibracje, które swoich potrawach przemycili kucharze zamieszkujący nasz ląd. Zatem moja interpretacja smaków opiera się tylko na tych, które jadałam w Europie, w restauracjach meksykańskich oraz poznałam na jednych warsztatach organizowanych przez parę z Meksyku mieszkającą w Polsce. Są niuanse i aromaty, które jednoznacznie odróżniają ten rodzaj kuchni od innych. Sekret tkwi w połączeniu przypraw i kilku składników. Za obowiązkowe uważam czarną lub czerwoną fasolę, pomidory, chilli, kminek, kumin i kolendrę oraz oregano. Jako dodatek koniecznie ryż albo kukurydza, no i awokado, najlepiej w postaci guacamole. Dla bardziej odważnych polecam do zestawu przypraw gorzką czekoladę i cynamon.

Poniżej danie dobre na początek przygody z kuchnią meksyku, które nie wymaga skomplikowanych składników a przyprawy r powinniście znaleźć w swojej szufladzie a uwierzcie mi – smak jest warty wypróbowania.

Sama fasola jest godna uwagi bo jako roślina strączkowa jest bogata w składniki mineralne, ma duże ilości białka – w tym wszystkie aminokwasy egzogenne. A jednocześnie zawiera węglowodany i błonnik. Jest więc wspaniałym pełnowartościowym, bardzo odżywczym produktem, który warto łączyć ze świeżymi i gotowanymi warzywami. Jeśli spojrzymy na gęstość odżywczą to strączki plasują się wyżej niż pełnoziarniste zboża a nawet owoce. Co nie umniejsza zdrowotności tych ostatnich 🙂

Składniki:

  • 400g dyni piżmowej ( waga po obraniu )
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 laski selera naciowego
  • 1-2 czerwone papryki ( ok. 500g )
  • 550g ugotowanej czarnej fasoli ( tyle otrzymasz jeśli ugotujesz 200g suchej )
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 100ml wody
  • po 2 tsp: papryka słodka, kumin prażony mielony, kolendra prażona mielona, oregano,  mielonego kminku
  • 1 ½ tsp chilli
  • zielona kolendra oraz prażony sezam do posypania
MEKSYKAŃSKIE DANIE Z CZARNĄ FASOLĄ 2

Przygotowanie:

  1. Obierz dynię i pokrój w kostkę 1,5cm
  2. Pokrój cebulę w dużą kostkę, seler w plastry, paprykę w paski lub większą kostkę.
  3. Podduś cebulę na oleju, pod przykryciem. Dodaj seler, dynię i wlej wodę. Po ok 5 min dodaj paprykę.
  4. Mieszaj od czasu do czasu i sprawdzaj czy warzywa są ugotowane ale wciąż jędrne. Jeśli tak jest dodaj pomidory z puszki.
  5. Wsyp przyprawy, fasolę i zamieszaj. Gotuj razem ok. 8-10 min.
  6. Danie jest gotowe ale możesz dodać każdej przyprawy trochę więcej jeśli lubisz intensywne smaki. Pamiętaj też o dodatkach o których pisałam we wstępie 🙂

Smacznego!

Danie można podawać również z polentą czyli kaszką kukurydzianą.

Uwagi:

Polecam bardzo zakupy na stronie
https://sklep-arriba.com.pl/pl/44-pomidory.

Zarówno pomidory jak i https://sklep-arriba.com.pl/pl/papryki-cale-i-krojone/13-Chipotles-Adobados-220g-Clem-6.html papryczki chilli wędzone to mistrzostwo smaku mające duże znaczenie dla ostatecznego smaku.

Jeśli masz w lodówce te doskonałe Chipotles Adobados to zamiast chilli w proszku użyj koniecznie tej papryczki. Jedna wystarczy 🙂 Jest bardzo intensywna.