sojonez czyli majonez roślinny

sojonez czyli majonez roślinny

Ten sos jest odlotowy! Sam pomysł nie jest mój ale myślę, że proponowane przeze mnie proporcje i przede wszystkim użycie oleju lnianego powoduje, że takiej wersji jeszcze nie próbowaliście. Sól kala namak można zastąpić himalajską lub morską ale warto się w nią...

czytaj dalej
ciastka wielkanocne

ciastka wielkanocne

Wielkanoc dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść jajek może być dość trudnym czasem z uwagi na tradycję i wszechobecność jajek w tym czasie. Jeśli zależy nam na świętowaniu choć wizualnie nawiązując do tego co znamy, lubimy, co dobrze kojarzy się z dzieciństwem...

czytaj dalej
boczniak marengo

boczniak marengo

Ten smak jest ze mną odkąd zaczęłam eksperymentować w kuchni. Jeszcze w szkole średniej poznałam przepis na klasyczne danie w sosie marengo i od tamtej pory tworzyłam swoje interpretacje. Co powoduje, że smak jest taki zachwycający? Jest to połączenie soku z...

czytaj dalej
makaron tajski

makaron tajski

To danie powstało w 2016 roku, krótko po otwarciu restauracji Jak Malina i od tamtej pory do dzisiaj jest niekwestionowanym królem dań z karty.W jego recepturze nic się nie zmieniło, poza rodzajem makaronu . A to dlatego, że sytuacja na świecie i utrudnienia w...

czytaj dalej