Cukiernia Jak Malina

 

zdrowe wegańskie ciasta i desery, bezglutenowe, czasem orkiszowe

na miejscu, na wynos, na specjalne zamówienie

 

DIY - PrzepisyCiasta na zamówienie

Malinowa Cukiernia

Tak naprawdę to powinna nazywać się nasza deserowa działalność „Bezcukiernia” , ponieważ nie używamy cukru w standardowej jego wersji.

Ciasta, które proponujemy są przygotowywane z użyciem bezglutenowych mąk: jaglanej, gryczanej, owsianej, ryżowej, kukurydzianej (bez GMO), z tapioki, z ciecierzycy ale też czasem pieczemy z mąki orkiszowej w zdrowszej bardziej razowej opcji. Wszystkie one nie zawierają ani białego cukru ani trzcinowego. Za to słodkie są głównie za sprawą daktyli, cukru z kwiatu kokosa, bananów, czasem ksylitolu ale tylko tego naturalnego z soku z brzozy. Stosujemy też inulinę, która jest probiotykiem pozyskiwanym z cykorii.

Kawiarnia Kawa

Tak jak unikamy białego cukru tak też unikamy białych, oczyszczonych mąk. Dlatego wybieramy te, które powstają z całego zmielonego ziarna i niewielki dodatek skrobi, która jest często niezbędna w bezglutenowych wypiekach.

Wiele ciast z naszej oferty w ogóle nie zawiera mąki, ponieważ nie są pieczone. W ich składzie są same dobra: tofu, orzechy, owoce suszone i świeże oraz płatki.

Tłuszcze jakich używamy to przede wszystkim najlepszej jakości mleko kokosowe. Ale również korzystamy z oleju kokosowego, oleju rzepakowego i past orzechowych oraz nerkowców. Nie używamy żadnych produktów zawierających tłuszcze trans.

Takie desery to naprawdę samo zdrowie i są  absolutnie godne tego by je skonsumować np. jako śniadanie lub przekąskę w środku dnia.

 

Przekonaj się sam 🙂

zdrowa cukiernia

Ciasta na każdą okazję

Zdrowe Ciasta powstają ze zdrowych produktów.

Zdrowe mąki, zdrowe cukry, zdrowe tłuszcze, orzechy i owoce.

na biszkopcie

Klasyk Marchewkowy

klasyczne ciasta w nowej odsłonie – obok marchewkowe z karmelem orzechowym i śmietankową pianką

na biszkopcie

Zdrowy Karmel

karmel to daktyle połączone z masłem orzechowym, a śmietanka to ubite mleko kokosowe z nerkowcami! Pop-corn uprażony bez tłuszczu 🙂 Zdrowe naprawdę może być pyszne.

na surowym spodzie

Ciasta Musowe

warstwowe torty na surowym spodzie z płatków owsianych i daktyli. Jogurtowe, owocowe, czekoladowe, orzechowe….

tradycyjne

Bezglutenowe

makowce, serniki, świąteczne ciasta, drożdżowe wypieki, całkowicie roślinne, bez jaj i nabiału, to zdrowsze i lżejsze świętowanie tradycji

tradycyjne

Orkiszowe

święta czy impreza urodzinowa nie musi wiązać się z poczuciem ociężałości lub poczucia winy, nasze ciasta zwalniają z tych obciążeń 🙂

owocowe

Serniki

serniki na zimno to ulubiona część naszej słodkiej produkcji, tofurniki, nerkowce, kremowe i baaardzo zdrowe

wiedza o zdrowym żywieniu

Przepisy na zdrowe ciasta i desery

Nie wszystkie ciasta są skomplikowane do wykonania w domu, spróbuj sam/a przygotować coś dla siebie i swojej rodziny.

makaron w sosie „śmietanowym” z nerkowców

makaron w sosie „śmietanowym” z nerkowców

Kiedy wpada twoja córka po całym dniu spędzonym w pracy przy koniach a ty masz tylko chwilę na zrobienie obiadu od podstaw... Wówczas zawsze dobrze sprawdza się znany i lubiany makaron. Ale ten makaron może być różny, mniej lub bardziej zdrowy. U mnie zawsze w zapasie...

strogonoff wegański

strogonoff wegański

Pogoda, mimo że mamy maj, wciąż zimowa. Dlatego wrzucam Wam przepis na ciepłe danie dające komfortowe uczucie w żołądku po wystawieniu się na wiatry na zewnątrz. Po serii zielonych przepisów ten powróci trochę do klimatów zimowych, tradycyjnych smaków i podstawowych...

gęstość odżywcza, czyli kiedy mniej znaczy więcej

gęstość odżywcza, czyli kiedy mniej znaczy więcej

Liczby w dietetyce wiodą prym. Do przesady ludzie skupiają się na tym ile ważą, ile kalorii potrzebują, jaki procent węglowodanów, ile miligramów wapnia muszą zjeść w ciągu doby... Kompletnie zapominają, że nasz ludzki organizm jest bardzo inteligentny i potrafi "za...