Cukiernia Jak Malina
zdrowe wegańskie ciasta i desery, bezglutenowe, czasem orkiszowe
na miejscu, na wynos, na specjalne zamówienie
Malinowa Cukiernia
Tak naprawdę to powinna nazywać się nasza deserowa działalność „Bezcukiernia” , ponieważ nie używamy cukru w standardowej jego wersji.
Ciasta, które proponujemy są przygotowywane z użyciem bezglutenowych mąk: jaglanej, gryczanej, owsianej, ryżowej, kukurydzianej (bez GMO), z tapioki, z ciecierzycy ale też czasem pieczemy z mąki orkiszowej w zdrowszej bardziej razowej opcji. Wszystkie one nie zawierają ani białego cukru ani trzcinowego. Za to słodkie są głównie za sprawą daktyli, cukru z kwiatu kokosa, bananów, czasem ksylitolu ale tylko tego naturalnego z soku z brzozy. Stosujemy też inulinę, która jest probiotykiem pozyskiwanym z cykorii.
Tak jak unikamy białego cukru tak też unikamy białych, oczyszczonych mąk. Dlatego wybieramy te, które powstają z całego zmielonego ziarna i niewielki dodatek skrobi, która jest często niezbędna w bezglutenowych wypiekach.
Wiele ciast z naszej oferty w ogóle nie zawiera mąki, ponieważ nie są pieczone. W ich składzie są same dobra: tofu, orzechy, owoce suszone i świeże oraz płatki.
Tłuszcze jakich używamy to przede wszystkim najlepszej jakości mleko kokosowe. Ale również korzystamy z oleju kokosowego, oleju rzepakowego i past orzechowych oraz nerkowców. Nie używamy żadnych produktów zawierających tłuszcze trans.
Takie desery to naprawdę samo zdrowie i są absolutnie godne tego by je skonsumować np. jako śniadanie lub przekąskę w środku dnia.
Przekonaj się sam 🙂
zdrowa cukiernia
Ciasta na każdą okazję
Zdrowe Ciasta powstają ze zdrowych produktów.
Zdrowe mąki, zdrowe cukry, zdrowe tłuszcze, orzechy i owoce.
na biszkopcie
Klasyk Marchewkowy
klasyczne ciasta w nowej odsłonie – obok marchewkowe z karmelem orzechowym i śmietankową pianką
na biszkopcie
Zdrowy Karmel
karmel to daktyle połączone z masłem orzechowym, a śmietanka to ubite mleko kokosowe z nerkowcami! Pop-corn uprażony bez tłuszczu 🙂 Zdrowe naprawdę może być pyszne.
na surowym spodzie
Ciasta Musowe
warstwowe torty na surowym spodzie z płatków owsianych i daktyli. Jogurtowe, owocowe, czekoladowe, orzechowe….
tradycyjne
Bezglutenowe
makowce, serniki, świąteczne ciasta, drożdżowe wypieki, całkowicie roślinne, bez jaj i nabiału, to zdrowsze i lżejsze świętowanie tradycji
tradycyjne
Orkiszowe
święta czy impreza urodzinowa nie musi wiązać się z poczuciem ociężałości lub poczucia winy, nasze ciasta zwalniają z tych obciążeń 🙂
owocowe
Serniki
serniki na zimno to ulubiona część naszej słodkiej produkcji, tofurniki, nerkowce, kremowe i baaardzo zdrowe
wiedza o zdrowym żywieniu
Przepisy na zdrowe ciasta i desery
Nie wszystkie ciasta są skomplikowane do wykonania w domu, spróbuj sam/a przygotować coś dla siebie i swojej rodziny.
zupa krem z brokułu
Gotowanie dla wielu oznacza wygenerowanie dużej ilości czasu i skomplikowane czynności. I tak, zgadzam się - tak też można - tylko nie zawsze trzeba. Jak masz ochotę pobawić się w kuchni to zaplanuj sobie lepienie pierogów ale jeśli potrzebujesz szybkiego i łatwego...
makaron w sosie „śmietanowym” z nerkowców
Kiedy wpada twoja córka po całym dniu spędzonym w pracy przy koniach a ty masz tylko chwilę na zrobienie obiadu od podstaw... Wówczas zawsze dobrze sprawdza się znany i lubiany makaron. Ale ten makaron może być różny, mniej lub bardziej zdrowy. U mnie zawsze w zapasie...
strogonoff wegański
Pogoda, mimo że mamy maj, wciąż zimowa. Dlatego wrzucam Wam przepis na ciepłe danie dające komfortowe uczucie w żołądku po wystawieniu się na wiatry na zewnątrz. Po serii zielonych przepisów ten powróci trochę do klimatów zimowych, tradycyjnych smaków i podstawowych...