To nie jest zwykła owsianka!

Uwierzcie mi, taki mały trick jak prażenie płatków zmienia wiele.

Osobiście nie jestem fanką słodkich owsianek poza jedną, którą podzielę się w niedługim czasie ale trick stosuję ten sam co tutaj i dlatego są one takie wyjątkowe w smaku. Nie przepadam za kleistymi maziami dlatego wymyśliłam swój sposób na sypkie płatki.

Polecam Ci gorąco wypróbowanie go, bo jeśli dotąd nie byłeś/aś fanem owsianek tak jak ja to jest szansa, że w tej wersji się zakochasz. A warto bo płatki owsiane są naprawdę mega wartościowe.

O zawartości błonnika nie trzeba Was przekonywać, bo o tym trąbią już dawno. Ale mało kto wie, że leczą układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia układ śledziona-trzustka, odbudowuje i regeneruje energię Qi ( punkt widzenia dietetyki medycyny wschodu ), usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień sercowy.

Ponieważ owies jest jednym z najbogatszych w krzem pokarmów, wspiera regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Zawiera również fosfor, niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Sprawdza się także w profilaktyce infekcji i chorób zakaźnych.*

Jeśli masz w lodówce twarożek z tofu z mojego przepisu to zapraszam do odtworzenia smaku dania ze zdjęcia w kolorach włoskiej flagi i o takich skojarzeniach smakowych. 

(Jeśli nie masz wykorzystaj jogurt sojowy doprawiony solą i pieprzem, też będzie pyszne. )

OWSIANKA WYTRAWNA Z TWAROŻKIEM Z TOFU I NERKOWCÓW

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 3/4 cup płatków owsianych jumbo
  • 1 cup wrzątku
  • sól do smaku

DO PODANIA:

  • 100g twarożku z tofu
  • rukola
  • pomidory
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pestki prażonego słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wysypać płatki na suchą, gorącą patelnię, prażyć je stale mieszając aż zaczną lekko brązowieć i wydzielać orzechowy zapach na 2/3 mocy kuchenki.
  2. Zdjąć z palnika i wlać wrzątek.
  3. Postawić na palnik ale moc grzania zmniejszyć do 1/3 mocy kuchenki. Przykryć przykrywką, i jeśli mocno się gotuje wyłączyć ale zostawić na gorącym palniku.
  4. Ilość użytej wody jest zależna od mocy kuchenki i szybkości jej odparowywania. Chodzi nam o to żeby płatki były zalane na początku wodą ale ostatecznie całkowicie ją wchłonęły pozostając sypkie. Jeśli wody jest za mało a płatki wciąż surowe trzeba dolać wrzątku i podkręcić moc kuchenki na chwilę żeby miała jak silnie działać na płatki. Jeśli wody jest za dużo a płatki już miękkie, odkrywamy pokrywkę, włączmy full poweru odparowujemy wodę.
  5. Solimy do smaku i podajemy w dowolny sposób np wg mojej propozycji podania z twarożkiem z tofu. PYYCHA!!

* Żródło: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia, Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu.” Galaktyka, Wydanie III, dodruk 2013.

owsianka tofu blisko

Jak już nacieszysz oko wyglądem tego dania wymieszaj wszystko razem, bo tak smakuje najlepiej!