KASZA JAGLANA NA SYPKO
SKŁADNIKI: porcja na 3-4 osoby
1 cup ( 200g ) kaszy jaglanej
2 cup ( 500ml) wrzątku
1 litr wrzątku do przepłukania kaszy
PRZYGOTOWANIE:
- Odmierz kaszę i wsyp do pustego garnka.
- Włącz palnik pod garnkiem i podgrzewaj mieszając. Gdy spód garnka już mozno się rozgrzeje i kasza zacznie się podgrzewać, zmniejsz moc do 2/3 mocy kuchenki. Praż kaszę co chwilę miszając żeby się nie przypaliła. Kasz powinna zacząć pachnieć jak pop corn. Ale nie powinna brązowieć zbyt mocno.
- W międzyczasie zagotuj wodę. Miej przygotowany wrzątke.
- Gdy kasza już pachnie ładnie zdejmij garnek z kuchenki i postaw na krawędzi zlewu. Wlej powoli wrzątek ponad pozim kaszy i uważaj bo pryska. Zamiszaj kaszę i odlej wodę na sicie. Przesyp dp garnka.
- Powtórz płukanie wrzątkiem jeszcze raz.
- Przesyp kaszę do garnka i zalej o,5 l wrzątku. Postaw na palnik o mocy 1/3 mocy kuchenki. Przykryj przykrywką. Gotuj przez 20min nie mieszając i nie zdejmując przykrywki. Sprawdź jednak czy kasza na zalecanej przeze mnie mocy się gotuje. Każda luchenka jest inna ale chodzi o to by kasza gotowała się delikatnie i powoli wchłaniała wodę. Jeśłi zdarzy się, że szybciej wchłonie wodę niż przez 20 min, wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem na 15 min.
- Po ugotowaniu kasza jeszcze trochę się klei ale powinna być w miarę sypka. Jeśłi pozwolimy jej trochę wystygnąć staje się idealna – taka jak na zdjęciu.
Smacznego!
UWAGI:
Kaszę można podgrzać podlewając niewielkąilością wody na patelni z nieprzywierającą powłoką. Solimy lub doprawiamy wg uznania po ugotowaniu.
Najnowsze komentarze