Czy grochówka może być wegańska? i w dodatku smakować?

Może, szczególnie wtedy gdy połączymy różne kuchenne tradycje i trochę swojej kreacji.

Taka zupa zupełnie nie jest ciężkostrawna za sprawą odpowiedniego przygotowania i przypraw, które wspomagają trawienie.

Ten przepis powstał w inspiracji szwedzką kuchnią, w której grochówkę podaje się z kiszonym ogórkiem i doprawia musztardą. W oryginale powinna być musztarda miodowa, my dodamy kilka daktyli w zamian.

Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba grochu moczyć kilkanaście godzin, jest bardzo tanim, regionalnym produktem. Warto sobie odświeżyć znajomość z tym jegomościem i zapomnieć o tym co się na jego temat mówi. Dobrze przyprawione strączki, ugotowane w nowej, świeżej wodzie nie powinny sprawiać problemów trawiennych. Każde pożywienie wymaga enzymów do trawienia, jeśli czegoś nie jadamy to te specjalne enzymy nie wytwarzają się w dużej ilości, musimy organizm przyzwyczaić, dać mu trochę czasu na dostosowanie się. A warto i ze względów smakowych i ze względów zdrowotnych.

Jako roślina strączkowa groch jest bogaty w składniki mineralne, duże ilości białka – w tym wszystkie aminokwasy egzogenne.

Jednocześnie zawiera węglowodany i błonnik. Jest więc wspaniałym pełnowartościowym, bardzo odżywczym produktem, który warto łączyć ze świeżymi i gotowanymi warzywami.

Jeśli spojrzymy na gęstość odżywczą to strączki plasują się wyżej niż pełnoziarniste zboża a nawet owoce. Co nie umniejsza zdrowotności tych ostatnich 🙂

Taka zupa będzie syta a sam groch to świetne połączenie węglowodanów i białka w jednej roślinie.

Miłego gotowania.

Składniki:

  • 200g żółtego lub zielonego grochu
  • 2 świeże daktyle
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 liści liścia laurowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 spore marchewki
  • 1/4 selera naciowego
  • 1 tbsp oleju
  • 3 cebule
  • 1 tbsp oleju kokosowego lub innego
  • 1 tsp soli morskiej
  • 3 tsp majeranku
  • 2 tsp zmielonego kminku
  • ½ tsp czarnego pieprzu
  • ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ tsp skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • 1 tsp czarnej gorczycy

 

Składniki Zupy Grochowej

Przygotowanie:

  1. Zalać wrzątkiem suchy groch i zostawic na 1h, po czym odlać wodę i wlać świeżą w podwójnej ilości objętości grochu.
  2. Dodać daktyle, ziele angielskie i liście laurowe
  3. Ugotować do miękkości( ok 30min ) i wyjąć przyprawy, daktyle zostawić.
  4. Cebule pokroić w kostkę i poddusić na oleju pod przykryciem.
  5. Zetrzeć warzywa na grubych oczkach i dodać do cebuli, chwilę razem poddusić, mieszając i już bez przykrywki.
  6. W garnku 3-4l wlać 2l wrzątku, dodać ugotowany groch, warzywa z patelni i gotować 10-15min.
  7. Na suchej patelni podprażyć chwilę czarną gorczycę.
  8. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy wraz z pozostałymi przyprawami.
  9. Zagotować chwilę wszystko razem i wyłączyć gotowanie.
Zupa Grochowa Vege

SALSA Z KISZONEGO OGÓRKA:

  • ½ kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 plasterki czerwonej papryczki chilli, drobniutko posiekanej
  • 2 tbsp prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

Salsę wyłożyć na zupę rozlaną do talerza i posypać słonecznikiem.

Smacznego!

Zupa grochowa Vege - Salsa

 

J