Dzisiaj pokażę Wam jak szybko można przygotować zdrowe i smaczne danie, które można zjeść o każdej porze dnia. Ja wybieram taki rodzaj posiłku głównie na śniadanie, ponieważ służy mi takie białkowo-tłuszczowe połączenie. Jeśli masz ochotę to zamiast awokado dodaj do zestawu razowe, żytnie lub bezglutenowe pieczywo, polane oliwą z oliwek.
Idealnie dopasuje się do smaków i wzbogaci posiłek o zdrowe węglowodany.
Doskonale byłoby gdybyście wykonanie tego dania zaplanowali dzień wcześniej. Wówczas wieczorem zalewacie fasolę wodą a rano wymieniacie wodę na świeżą i podczas porannej toalety fasola gotuje się sama. Zapewnia to świeżość posiłku, jednak jeśli jesteście w sytuacji wielkiego głodu a w szafce posiadacie puszkę fasoli o dowolnym kolorze to też będzie ok.
Zwykle robię to danie z białej fasoli jaś ale trafiła mi się ekologiczna czerwona fasola więc nie omieszkałam wypróbować tym razem tej wersji kolorystycznej. Działa.
Składniki:
- 100g suchej białej fasoli (lub puszka fasoli białej, najlepiej Bonduelle gotowanej na parze)
- 2 twarde pomidory
- pęczek zielonej pietruszki lub bazylii w sezonie
- 3 tbsp oliwy z oliwek „virgine”
- 1 ząbek czosnku
- ½ tsp soli
- szczypta pieprzu
- garść rukoli
Przygotowanie:
- Jeśli sami gotujemy fasolę:
- zalewamy zimną wodą surową fasolę tak by wody było dwa razy więcej niż fasoli
- po 12 godzinach wymieniamy wodę na świeżą i gotujemy ok. 1h do miękkości
- odlewamy wodę bezpośrednio przed użyciem do przygotowania dania
- Siekamy czosnek na drobno i wrzucamy na patelnię razem z jedną łyżką oliwy.
- Dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę i dusimy przez chwilę na średnim poziomie podgrzewania.
- Po kilku minutach gdy pomidory stracą surowość dodajemy ugotowaną fasolę, solimy, pieprzymy i mieszając podgrzewamy.
- Jeśli całość przywiera do patelni, podlej łyżką wody.
- Gorącą fasolę posypujemy posiekaną świeżą zieloną pietruszką lub bazylią i polewamy pozostałą oliwą.
- Posypujemy roślinnym parmezanem, który można kupić w naszej restauracji Jak Malina lub zrobić w domu. Przepis.
Uwagi:
Podajemy ze świeżym awokado lub razowym pieczywem.
Najnowsze komentarze