Ta sałatka to danie „kameleon”. Przy drobnych modyfikacjach pozostaje tak samo pyszna ale może być mniej lub bardziej sycąca, mniej lub bardziej atrakcyjnie prezentująca się na stole. Można ją zapakować w słoik lub pudełko na lunch do pracy albo ułożyć na kamiennym talerzu i podać na wyjątkowe okazje.

Najdłuższym procesem jest pieczenie buraków ale jeśli upieczemy ich więcej będzie można wykorzystać od razu do zupy-krem z buraka albo do buraczków na ciepło.

Buraki najlepiej jest piec w opcji z parą jeśli macie taką możliwość. Jeśli nie, to można użyć żaroodpornego garnka z przykrywką, wyłożonego papierem do pieczenia.

Jedno jest pewne – warto ją wypróbować bo istnieje spora szansa, że już tylko taką sałatkę będziecie chcieli codziennie jeść na lunch.

Proponuję do niej czarny ryż mimo, że nie jest to produkt dostępny w każdym supermarkecie. Kolorystycznie gra tutaj ważną rolę a smakowo jest pewną odmianą do tego, który używacie na co dzień. Można go zakupić w internecie ale też użyć takiego jaki macie akurat w szafce.

Do tej sałatki niezbędny jest ocet balsamiczny. Najlepiej jeśli macie ten gęsty, leżakowany o głębokim słodko kwaśnym smaku. Jeśli nie to użyjcie jaki macie ale wówczas z dodatkiem słodkiego syropu z agawy lub klonowego.

Do dzieła 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 średnie upieczone wcześniej buraki ( ok 250-300g po upieczeniu )
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 2/3 -1 cup ugotowanego czarnego ryżu ( lub sałata w lżejszej wersji )
  • rukola – garstka
  • 2 tbsp ciemnego octu balsamico
  • 3 tbsp prażonych pestek dyni
  • 2 tbsp oleju lnianego
  • 2 szczypty soli i pieprzu
  • ew. syrop klonowy lub z agawy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki i owoce obierz ze skórki i pokrój w kostkę jak do sałatki jarzynowej.
  2. Wyłóż na talerz lub do miski ciepły ryż (lub poszarpaną sałatę w lżejszej wersji).
  3. Kolejno rozłóż buraki, jabłko, gruszkę i pomarańczę.
  4. Posyp rukolą, pestkami dyni, przyprawami.
  5. Polej olejem i octem. Jeśli używasz zwykłego octu balsamicznego dodaj łyżkę słodkiego syropu.
  6. Wymieszaj i sprawdź czy potrzebujesz jeszcze mocniej doprawić.
  7. Na wyjątkowe okazje buraka pokrój w plastry jak carpaccio, reszta podobnie 🙂

Smacznego!

UWAGI:

Ja uwielbiam ciemny i gęsty ocet balsamiczny więc dodaję go dość sporo, więcej niż w przepisie. Ale wypróbujcie sami jaka intensywność jest dla Was dobra.

Pestki dyni są tutaj niezbędne. Olej możesz wymienić na oliwę z oliwek albo olej z pestek dyni jeśli lubisz jego intensywny smak.

salatka burak kamien
salatka burak widelec