Ta sałatka to danie „kameleon”. Przy drobnych modyfikacjach pozostaje tak samo pyszna ale może być mniej lub bardziej sycąca, mniej lub bardziej atrakcyjnie prezentująca się na stole. Można ją zapakować w słoik lub pudełko na lunch do pracy albo ułożyć na kamiennym talerzu i podać na wyjątkowe okazje.
Najdłuższym procesem jest pieczenie buraków ale jeśli upieczemy ich więcej będzie można wykorzystać od razu do zupy-krem z buraka albo do buraczków na ciepło.
Buraki najlepiej jest piec w opcji z parą jeśli macie taką możliwość. Jeśli nie, to można użyć żaroodpornego garnka z przykrywką, wyłożonego papierem do pieczenia.
Jedno jest pewne – warto ją wypróbować bo istnieje spora szansa, że już tylko taką sałatkę będziecie chcieli codziennie jeść na lunch.
Proponuję do niej czarny ryż mimo, że nie jest to produkt dostępny w każdym supermarkecie. Kolorystycznie gra tutaj ważną rolę a smakowo jest pewną odmianą do tego, który używacie na co dzień. Można go zakupić w internecie ale też użyć takiego jaki macie akurat w szafce.
Do tej sałatki niezbędny jest ocet balsamiczny. Najlepiej jeśli macie ten gęsty, leżakowany o głębokim słodko kwaśnym smaku. Jeśli nie to użyjcie jaki macie ale wówczas z dodatkiem słodkiego syropu z agawy lub klonowego.
Do dzieła 🙂
SKŁADNIKI:
- 4 średnie upieczone wcześniej buraki ( ok 250-300g po upieczeniu )
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 2/3 -1 cup ugotowanego czarnego ryżu ( lub sałata w lżejszej wersji )
- rukola – garstka
- 2 tbsp ciemnego octu balsamico
- 3 tbsp prażonych pestek dyni
- 2 tbsp oleju lnianego
- 2 szczypty soli i pieprzu
- ew. syrop klonowy lub z agawy
PRZYGOTOWANIE:
- Buraki i owoce obierz ze skórki i pokrój w kostkę jak do sałatki jarzynowej.
- Wyłóż na talerz lub do miski ciepły ryż (lub poszarpaną sałatę w lżejszej wersji).
- Kolejno rozłóż buraki, jabłko, gruszkę i pomarańczę.
- Posyp rukolą, pestkami dyni, przyprawami.
- Polej olejem i octem. Jeśli używasz zwykłego octu balsamicznego dodaj łyżkę słodkiego syropu.
- Wymieszaj i sprawdź czy potrzebujesz jeszcze mocniej doprawić.
- Na wyjątkowe okazje buraka pokrój w plastry jak carpaccio, reszta podobnie 🙂
Smacznego!
UWAGI:
Ja uwielbiam ciemny i gęsty ocet balsamiczny więc dodaję go dość sporo, więcej niż w przepisie. Ale wypróbujcie sami jaka intensywność jest dla Was dobra.
Pestki dyni są tutaj niezbędne. Olej możesz wymienić na oliwę z oliwek albo olej z pestek dyni jeśli lubisz jego intensywny smak.
Najnowsze komentarze