Czy tęsknisz za smakiem twarożku ale nie jesz nabiału?
Przychodzę dziś do Was z przepisem, który jak pewnie wiele innych na świecie powstał przez przypadek. Ale jaki to był wspaniały przypadek.
Kiedy wiele lat temu rezygnowałam z jedzenia nabiału najbardziej brakowało mi właśnie twarogu i jogurtu. Nic nie chciało smakować podobanie więc postarałam się zapomnieć, że takie smaki istnieją. I nie, nie było mowy o podjadaniu krowiego sera. Dla zdrowia zrezygnowałam z takich wyjątków a potem już stało się to naturalne i wręcz sam zapach mnie zniechęcał.
I tak ostatnio robiąc wegańską struclę „z serem” namieszałam eksperymentalnie tofu z nerkowcami. Zachwycona nie byłam, odstawiłam na bok i zajęłam się czym innym. Zapomniałam schować ten mix do lodówki. Rano okazało się, że to był świetny przypadek bo serek smakował wyśmienicie.
Żeby odtworzyć mój twarożek polecam postarać się o masło z nerkowca. Brzmi jak coś trudno dostępnego ale w dobie internetu juz nic takie nie jest. Możesz kupić gotowe masło ale jeśli posiadasz thermomix albo inny mocny blender zrób go w domu. Po prostu wsyp 200-300g nerkowców i blenduj aż do uzyskania masła. Przełóż do słoiczka, schowaj do lodówki i używaj do kolejnych porcji twarożku 🙂
Taki twarożek będzie również świetny do zajadania prosto z miski łyżeczką, z dodatkiem rzodkiewki. Lub na słodko. Wówczas zamiast soli i pieprzu dodaj dowolne słodzidło np, cukier kokosowy lub trzcinowy ale też może być ksylitol, jeśli unikasz cukru. W komplecie z masłem orzechowym i domowym dżemem zapomnisz, że kiedyś jadała/eś krowi.
A w przygotowaniu jest przepis na wytrawną owsiankę z wykorzystaniem właśnie tego twarożku. Także już teraz zadbaj by w twojej lodówce go nie zabrakło 🙂
TWAROŻEK Z TOFU I NERKOWCÓW:
SKŁADNIKI:
- 450g tofu
- 25g (lub 50g) masła z nerkowców
- 3 tbsp jogurtu sojowego ( z żywymi kulturami bakterii )
- 2 tbsp octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgnieć tofu widelcem, tak żeby przypominało twarożek.
- Dodaj masło z nerkowców. Ilość tego składnika zależy od tego czy lubisz raczej tłusty twarożek czy chudy. Ja zawsze lubiłam chudy więc mi wystarczy 25g. Jak już dobrze połączysz nerkowce z tofu dodaj pozostałe składniki.
- Przykryj i pozostaw na blacie kuchennym na 12h do przefermentowania.
- Po upływie tego czasu schowaj do lodówki.
- Zajadaj na kanapce, ze szczypiorkiem, pomidorem i oliwą z oliwek.
Smacznego!
Najnowsze komentarze