Gotowanie dla wielu oznacza wygenerowanie dużej ilości czasu i skomplikowane czynności. I tak, zgadzam się – tak też można – tylko nie zawsze trzeba. Jak masz ochotę pobawić się w kuchni to zaplanuj sobie lepienie pierogów ale jeśli potrzebujesz szybkiego i łatwego dania ale koniecznie zdrowego i pożywnego to wejdż w ten post – za każdym razem kiedy go potrzebujesz i w 15min przygotuj ten pyszny krem, który możesz zjeść o każdej porze dnia, z dowolnym dodatkiem jaki przyjdzie ci do głowy lub bez. Wszystko zależy od poziomu głodu, pory roku i pozimu satysfakcji danego dnia.
Jedyny warunek jaki musisz spełnić to mieć w szafce płatki drożdżowe. Bez suszonej cebuli też sobie poradzisz a zamiast namoczonego słonecznika dodasz prażony. Kilka minut dłużej zajmie ci przygotowanie tej zupy, ale jakość gwarantowana.
Ja mam zawsze w słoiczku uprażone nasiona dyni, słonecznika i sezamu. To ważny element wykończeniowy wielu dań. Polecam sobie takie słoiczki cyklicznie przygotowywać i przechowywać razem z przyprawami.
Namoczony słonecznik w roślinnym gotowaniu to również ważna rzecz, można też użyć namoczonych nerkowców ale nie jest konieczne zawsze dodawać jeden rodzaj orzechów. Nasza rodzima pestka słonecznika w tej i wielu innych potrawach świetnie się sprawdzi zastępując smak i konsystencję śmietany.
ZUPA KREM Z BROKUŁU 2 porcje
SKŁADNIKI:
- 500g brokułu
- 700ml wody wrzącej
- 1 1/2 tsp soli
- 1 tbsp płatków drożdżowych
- 1 tbsp suszonej cebuli*
- 3 tbsp namoczonego surowego słonecznika**
- 3 tbsp prazonego słonecznika 1 mały ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
- Umyj brokuł i podziel go na mniejsze różyczki. Włóż do garnka i zalej 400ml wody.
- Zagotuj i gotuj ok 7-8min, tak żeby brokuł zmiękł ale nie całkiem się rozgotował.
- Zestaw z kuchenki, dodaj przyprawy i zblenduj na gladko.
- Teraz weź drugie, mniejsze naczynie, wsyp oba rodzaje słonecznika i wlej ok. 100ml wrzątku. Blenduj aby osiągnąć konsystencję śmietanki. Dodaj do zupy i dolej kolejne 200ml wody. Zamieszaj i gotowe.
Smacznego!
UWAGI:
*Jeśli nie masz akurat suszonej cebuli ( ale gorąco polecam się w nią zaopatrzyć ) to podduś jedną cebulkę na łyżce oleju.
**Najlepiej jeśli masz w lodówce stale do dyspozycji namoczony słonecznik. Jeśli nie to zalej 0,5h wcześniej wrzątkiem odmierzoną ilość i odcedzony urzyj do zupy. Namoczone pestki sonecznika można przechowywać w lodówce kilka dni, nawet tydzień. Po 24h odlewamy wodę i wypłukany przechowujemy w słoiku. Nabiera nawet na wartości ponieważ po kilku dniach kiełkuje.
Najnowsze komentarze