Takie proste i tanie a wciąż tak mało popularne rozwiązanie 🙂 

„Parmezan wegański” to połączenie płatków drożdżowych i orzechów lub pestek. Jeden i drugi składnik jest pełen w wartości odżywcze a w sumie doskonale odzwierciedlają serowy smak

tu się nie ma co rozpisywać. Trzeba działać!!

Zapraszam do kuchni 🙂

PARMEZAN DYNIOWY

SKŁADNIKI:

600ml (300g) pestek dyni

600ml (160g) płatków drożdżowych

1 tbsp soli

1 tbsp czosnku suszonego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zmiel pestki dyni na drobno ale nie za drobno żeby nie zaczęło robić się masło.
  2. Wymieszaj z pozostałymi składnikami łyżką, delikatnie, w odpowiednio dużej misce.
  3. Przełóż do słoika, zakręć i przechowuj w szafce kuchennej.
  4. Posypuj wszystko co normalnie posypałbyś tradycyjnym parmezanem i dużo, dużo więcej innych dań, uruchom kreatywność.

UWAGI:

Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, zwróć uwagę przy zakupie płatków drożdżowych żeby były bez dodatku słodu jęczmiennego. Zresztą dla wszystkich polecam wybór 100% płatków drożdżowych bez dodatków.