Takie proste i tanie a wciąż tak mało popularne rozwiązanie 🙂
„Parmezan wegański” to połączenie płatków drożdżowych i orzechów lub pestek. Jeden i drugi składnik jest pełen w wartości odżywcze a w sumie doskonale odzwierciedlają serowy smak.
tu się nie ma co rozpisywać. Trzeba działać!!
Zapraszam do kuchni 🙂
PARMEZAN DYNIOWY
SKŁADNIKI:
600ml (300g) pestek dyni
600ml (160g) płatków drożdżowych
1 tbsp soli
1 tbsp czosnku suszonego
PRZYGOTOWANIE:
- Zmiel pestki dyni na drobno ale nie za drobno żeby nie zaczęło robić się masło.
- Wymieszaj z pozostałymi składnikami łyżką, delikatnie, w odpowiednio dużej misce.
- Przełóż do słoika, zakręć i przechowuj w szafce kuchennej.
- Posypuj wszystko co normalnie posypałbyś tradycyjnym parmezanem i dużo, dużo więcej innych dań, uruchom kreatywność.
UWAGI:
Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, zwróć uwagę przy zakupie płatków drożdżowych żeby były bez dodatku słodu jęczmiennego. Zresztą dla wszystkich polecam wybór 100% płatków drożdżowych bez dodatków.
Najnowsze komentarze