zimowa sałatka z buraka, czyli prawie jak jarzynowa
Macie jeszcze upieczone buraki? Zostały Wam po ostatniej sałatce? No to lecimy z tym warzywem. Dzisiaj polecam liftingowaną wersję klasycznej sałatki jarzynowej jaką jada/jadało się przy róznych wyjątkowych okazjach. Osobiście nie jestem jej fanką ale już wersja...
sałatka z pieczonego buraka i czarnego ryżu
Ta sałatka to danie "kameleon". Przy drobnych modyfikacjach pozostaje tak samo pyszna ale może być mniej lub bardziej sycąca, mniej lub bardziej atrakcyjnie prezentująca się na stole. Można ją zapakować w słoik lub pudełko na lunch do pracy albo ułożyć na kamiennym...
sojonez czyli majonez roślinny
Ten sos jest odlotowy! Sam pomysł nie jest mój ale myślę, że proponowane przeze mnie proporcje i przede wszystkim użycie oleju lnianego powoduje, że takiej wersji jeszcze nie próbowaliście. Sól kala namak można zastąpić himalajską lub morską ale warto się w nią...
ciastka wielkanocne
Wielkanoc dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść jajek może być dość trudnym czasem z uwagi na tradycję i wszechobecność jajek w tym czasie. Jeśli zależy nam na świętowaniu choć wizualnie nawiązując do tego co znamy, lubimy, co dobrze kojarzy się z dzieciństwem...
boczniak marengo
Ten smak jest ze mną odkąd zaczęłam eksperymentować w kuchni. Jeszcze w szkole średniej poznałam przepis na klasyczne danie w sosie marengo i od tamtej pory tworzyłam swoje interpretacje. Co powoduje, że smak jest taki zachwycający? Jest to połączenie soku z...
makaron tajski
To danie powstało w 2016 roku, krótko po otwarciu restauracji Jak Malina i od tamtej pory do dzisiaj jest niekwestionowanym królem dań z karty.W jego recepturze nic się nie zmieniło, poza rodzajem makaronu . A to dlatego, że sytuacja na świecie i utrudnienia w...
Najnowsze komentarze