miary i miarki

miary i miarki

Dlaczego piszę o miarkach? Ponieważ ta niby banalna sprawa ma spory wpływ na powodzenie ale też może zniweczyć kulinarny sukces, nie tylko osoby początkującej w samodzielnym gotowaniu. Zarówno prywatnie jak i w w restauracyjnym biznesie przekonałam się, że niezmiernie...

czytaj dalej
naleśniki bezglutenowe jasne

naleśniki bezglutenowe jasne

yNaleśniki to jedno z ulubionych polskich dań dla dzieci. Tradycyjnie przygotowywało się je z mleka, mąki i jajek. Szybko zorientowałam się, że do zrobienia naleśników nie jest potrzebne ani mleko ani jaja. Więc zrobienie wegańskich naleśników na bazie mąki...

czytaj dalej
pulpety z fasoli

pulpety z fasoli

Gdy sięgnę pamięcią do dzieciństwa w sferze smaków, to niewiele z nich pozostało tak silnie oddziałujących na teraźniejsze, bym szukała ich roślinnych zamienników. Ale są takie. Jednym z nich są delikatne pulpety rybne jakie robiła moja mama, w jasnym jarzynowym...

czytaj dalej
owsianka na mleku kokosowym

owsianka na mleku kokosowym

Z owsianką to jest chyba tak, jak z bigosem czy rosołem 🙂 ile mam tyle przepisów… Każdy kto lubi taki rodzaj śniadań ma na to swój własny pomysł. Ale to nie znaczy, że inny nie może okazać się jeszcze lepszy. Ten przepis, który Wam tutaj zaprezentuję jest prosty ale...

czytaj dalej
fasola po włosku najprostsza

fasola po włosku najprostsza

Dzisiaj pokażę Wam jak szybko można przygotować zdrowe i smaczne danie, które można zjeść o każdej porze dnia. Ja wybieram taki rodzaj posiłku głównie na śniadanie, ponieważ służy mi takie białkowo-tłuszczowe połączenie. Jeśli masz ochotę to zamiast awokado dodaj do...

czytaj dalej